Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

Wanneer u als jobstudent (te) veel verdient, dan moet u mogelijks (meer) belastingen betalen. Maar dat niet alleen: ook uw ouders dienen wellicht meer belastingen te betalen; dit omdat u als student niet meer fiscaal ten laste bent indien u te veel verdient. Daarnaast verliezen uw ouders eventueel ook het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Hieronder lichten wij u dit graag verder toe. Want een voorbereide student, is er twee waard!

De grens van 600 uur per jaar voor RSZ en Groeipakket

Net zoals vorig jaar mogen studenten in 2024 maximaal 600 uur werken onder het statuut van studentenarbeid om nog steeds onderworpen te worden aan de lage RSZ-tarieven. Deze RSZ-bijdragen voor inkomstenjaar 2024 bedragen 5,42% voor de werkgever en 2,71% voor de werknemer. Indien u echter meer werkt dan 600 uur zal u en uw werkgever onderworpen worden aan de ‘normale’ RSZ-tarieven.

Merk op dat minderjarige kinderen steeds recht hebben op het Groeipakket en dit ongeacht hoeveel hij/zij werken als jobstudent. Voor meerderjarige kinderen daarentegen die meer dan 600 uren per jaar werken als jobstudent, is dit niet steeds zo. Zij mogen naast de 600 uur in het kader van de studentenovereenkomst, maximaal 80 uur per maand extra werken met een gewoon contract alvorens zij het Groeipakket kwijtspelen. Zit u boven deze grens, dan verliest u voor deze maand het Groeipakket.

Eigen belastingen en fiscaal ten laste van uw ouders


Elke belastingplichtige (ook u als student) heeft een belastingvrije som van 10.570 EUR. Dat betekent dat u geen belastingen hoeft te betalen als uw inkomen lager is dan dat bedrag. Indien uw inkomsten uit uw studentenjob niet hoger liggen dan 14.514,29 euro bruto (na afhouding van de sociale bijdragen en kosten en indien u geen andere belastbare inkomsten geniet), dan zal u daar niet op belast worden door deze toepassing van de belastingvrije som. U dient weliswaar wel een aangifte personenbelasting in te dienen, maar u zal geen belastingen verschuldigd zijn.

Een kind fiscaal ten laste houdt in dat hij/zij officieel bij u woont en financieel afhankelijk van u. Afhankelijk van het aantal kinderen krijgt u als ouder een extra toeslag op uw belastingvrije som van:

  • 1 kind ten laste: 1.920 EUR;
  • 2 kinderen: 4.950 EUR;
  • 3 kinderen: 11.090 EUR;
  • 4 kinderen: 17.940 EUR;
  • Meer dan 4 kinderen: 17.940 EUR + een supplement van 6.850 EUR per extra kind.

Om te vermijden dat jobstudenten niet meer fiscaal ten laste zijn van hun ouders heeft de fiscus de grenzen van de netto-bestaansmiddelen verhoogd naar 7.290 EUR. Indien we rekening houden met het vrijgestelde inkomen van 3.310 EUR en de forfaitaire beroepskosten bekomen we het bedrag dat u maximaal mag verdienen om fiscaal ten laste te blijven van uw ouders. Voor inkomstenjaar 2024 bedraagt dit 12.422,50 euro. Indien u met andere woorden meer verdient heeft dan 12.422,50 EUR dan zal u niet meer fiscaal ten laste zijn van uw ouders.

Wanneer u de grens nadert is het van belang om ‘als gezin’ een afweging te maken tussen het verlies aan belastingvrije som toeslag voor de ouders en het extra inkomen voor de student.

Heeft u hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen u hierbij graag verder!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Significante wetswijzigingen inzake het werken met onderaannemers

  • Actua / Publicaties

    "Verkoop buiten de bedrijfsruimte" en "verkoop op afstand": gelijkaardig en toch verschillend

  • Actua / Publicaties

    Ongelijke inbreng bij de aankoop van vastgoed: wat moet je weten?