Een discussie met uw klant/leverancier voor de rechtbank? Ontdek het prijskaartje waar u tegenaan kijkt.

Een discussie met een klant of leverancier geraakt maar niet opgelost en u wilt de zaak voor de rechtbank brengen? Deze procedure brengt uiteraard een kostenplaatje met zich mee. Met welke kosten moet u dan rekening houden? En wellicht belangrijker: kunt u die kosten recupereren als u de zaak uiteindelijk wint?

Advocaatkosten

In de eerste plaats moet u rekening houden met advocaatkosten. Vaak is dit ook de grootste kostenpost bij een rechtbankprocedure.

Bovenop deze erelonen worden vaak ook bureaukosten aangerekend. Deze omvatten algemeenheden zoals de aanmaak van het dossier, verplaatsingskosten en dergelijke meer.

U kan, indien u regelmatig geconfronteerd wordt met wanbetalers, deze kostendruk enigszins verlagen door aan abonnementssysteem af te spreken met uw advocaat. Ook het tussentijds opvragen van afrekeningen, zorgt ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Gerechtskosten

Ten tweede zijn ook de gerechtskosten zelf van belang. Hieronder worden dagvaardingskosten, rolrecht (de belasting op het inschrijven van een zaak op de agenda van de rechtbank), eventuele kosten van hoger beroep en meer verstaan. Deze bedragen meestal niet meer dan enkele honderden euro’s, en kunnen bij het winnen van de rechtszaak bij de verliezende partij worden gelegd.

Rechtsplegingsvergoeding

U kan ook steeds een rechtsplegingsvergoeding vragen. Dit is een forfaitair bedrag gebaseerd op de inzet van het geschil, bedoeld om (een deel van) de advocaatkosten te kunnen recupereren. Let wel, ingeval u de zaak verliest kan u geen beroep doen op deze vergoeding, en zal u de gerechtskosten moeten vergoeden. Daarenboven riskeert u ook de rechtsplegingsvergoeding zelf te moeten betalen.

Rechtsbijstandverzekering

Een andere manier om de advocaatkosten enigszins te beperken, is door het aangaan van een rechtsbijstandsverzekering, zodat de verzekeraar tussenkomt in de advocaatkosten (voor zover deze gedekt zijn). De rechtsplegingsvergoeding zal in dat geval wel ingehouden worden door de verzekeraar, bij het winnen van de rechtszaak.

Indien een gerechtsdeskundige moet worden aangesteld, wat soms in de loop van de procedure nog voorvalt, lopen de kosten heel wat hoger op.  De rechtbank bepaalt ook wie van beide partijen deze kost zal vergoeden. Meestal is dit de verliezende partij, hoewel dit geen vaste regel is.

Heeft u hier specifieke vragen of opmerkingen over? Geef ons gerust een seintje; wij helpen u graag verder.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Spaargeld van kinderen beleggen: kan dat zomaar?

  • Actua / Publicaties

    Rechten en plichten bij een controle door de sociale inspectie

  • Actua / Publicaties

    Significante wetswijzigingen inzake het werken met onderaannemers