Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?

Denkt u er over na om te investeren in onroerend goed? Denk dan ook eens aan de optie om de aankoop te organiseren via een zgn. koop op lijfrente. Wij lichten het u graag toe.

Bij een aankoop van een woning op lijfrente betaalt de koper een vast bedrag bij aankoop (‘het bouquet’) en wordt de rest van de verkoopprijs betaald in periodieke sommen, de zogenaamde lijfrente. Meestal betaalt de koper deze rente tot de verkoper sterft, maar hier kan ook een vooraf vastgelegde eindtermijn voor bepaald worden.

In veel gevallen blijft de verkoper in de woning wonen die hij verkoopt. Dit gaat dan om de loutere aankoop van de naakte eigendom. Zo heeft de koper het voordeel van in zijn/haar woning te kunnen blijven wonen, maar heeft hij/zij zekerheid te hebben wat er mee zal gebeuren indien hij/zij overlijdt. De koper is vaak iemand die wil investeren in een onroerend goed.

Uiteraard staan we in dit artikel ook even stil bij het fiscale kostenplaatje van een dergelijke manier van aankopen van onroerend goed.

Registratiebelasting

De koper zal 12% verkooprecht (voor woningen in Vlaanderen) verschuldigd zijn op de verkoopprijs, net zoals bij een gewone aankoop van een woning.

De moeilijkheid bij een verkoop op lijfrente is dat de verkoopprijs niet echt vast staat. De verkoopprijs bestaat uit het bouquet en de kapitaalwaarde van de rente die de verkoper zal ontvangen. De kapitaalwaarde zal dan moeten worden ingeschat. Hiervoor bestaat een officiële omzettingstabel die onder andere rekening houdt met de leeftijd van de verkoper en zijn/haar levensverwachting.

Het is ook mogelijk dat de koper slechts 3% registratiebelasting moet betalen indien die voldoet aan bepaalde specifieke voorwaarden. Eén van deze voorwaarden is dat het de enige en eigen woning is van de koper.

Wanneer de verkoper het vruchtgebruik behoudt, zal de koper dus geen recht hebben op de 3% registratiebelasting, want het zal dan niet zijn eigen woning zijn. De koper betaalt sowieso registratiebelasting op de volle eigendom van de woning, ongeacht of de verkoper van het vruchtgebruik blijft genieten.

Personenbelasting

De verkoper zal geen belasting moeten betalen op de rente die hij ontvangt indien de koper een natuurlijk persoon is die de woning niet gebruikt voor zijn beroep.
Indien de koper het onroerend goed wel voor zijn beroep gebruikt zal er 30% personenbelasting + gemeentebelasting moeten betaald worden op 3% van het afgestane kapitaal. Dit zal dus verschillen bij volle of blote eigendom.

Denkt u na over een dergelijke aankoop of verkoop op lijfrente? Hebt u hier nog vragen over? Contacteer ons dan gerust, wij helpen u graag verder.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Hoe (on)gelukkig zijn uw werknemers?

  • Actua / Publicaties

    Het nieuwe opleidingsrecht - wat met opleidingen buiten de werkuren?

  • Actua / Publicaties

    De btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen - vanaf 2025 ook in het buitenland mogelijk