Rechten en plichten bij een controle door de sociale inspectie

Als werkgever kunt u onverwacht bezoek krijgen van een sociaal inspecteur die uw werkomgeving komt controleren…

Om goed voorbereid te zijn, is het van groot belang om de rechten en plichten te kennen die u heeft tijdens zo’n controle. In dit artikel geven we een duidelijk overzicht van wat u mag en moet doen wanneer een sociale inspecteur zich aandient.

Toegang tot werkplekken

Een van de meest verregaande bevoegdheden van de sociale inspectie is het recht om uw werkplekken te betreden zonder voorafgaande aankondiging. Ze hebben de bevoegdheid om elke locatie te betreden waar zij redelijkerwijs kunnen vermoeden dat er mensen aan het werk zijn. De inspecteur moet zich wel identificeren met een legitimatiebewijs, zodat u zeker weet dat u te maken heeft met een bevoegde ambtenaar.

U bent verplicht de inspecteur toegang te verlenen. Weigeren om toegang te geven kan leiden tot een proces-verbaal wegens belemmering van toezicht en mogelijk tot zware sancties zoals boetes of zelfs een beroepsverbod. Voor toegang tot privélokalen van het bedrijf moet hij evenwel een machtiging hebben van de onderzoeksrechter.

Verhoren en identificatie

Tijdens een controle kan de sociale inspecteur u, uw werknemers of eventuele zelfstandigen die op dat moment aanwezig zijn, ondervragen. De inspecteur kan vragen stellen over verschillende aspecten van het werk, zoals de functie van de werknemers, hun loon, werktijden, arbeidsomstandigheden en sociale bijdragen. Daarnaast kan hij vragen om identiteitsbewijzen of verblijfsdocumenten te tonen en hiervan nota nemen.

U bent verplicht om mee te werken aan het verhoor, maar hebt wel een zogenaamd zwijgrecht aangezien niemand kan verplicht worden om zichzelf te beschuldigen. Als werkgever kan u vragen bij het verhoor aanwezig te zijn, maar de inspecteur is niet verplicht daarop in te gaan. Bij ernstige sociale misdrijven, zoals fraude, heeft u het recht om zich door een advocaat te laten bijstaan tijdens het verhoor.

Documenten inzien en opvragen

De sociale inspectie heeft het recht om zowel papieren als digitale documenten te controleren. Dit omvat documenten die verplicht moeten worden bijgehouden volgens de sociale wetgeving, zoals arbeidsovereenkomsten, loonstaten, facturen en andere documenten die informatie bevatten over de tewerkstelling van werknemers.

Ook gegevens die digitaal zijn opgeslagen op computers, laptops of smartphones kunnen worden opgevraagd. U bent verplicht alle documenten die wettelijk verplicht zijn ter beschikking te stellen.

Conclusie

De sociale inspectie heeft verregaande bevoegdheden om de naleving van de sociale wetgeving te controleren.

Als werkgever bent u verplicht om mee te werken aan een controle en toegang te verlenen tot werkplekken en documenten. Tegelijkertijd heeft u ook rechten, zoals het zwijgrecht tijdens verhoren en de bescherming van privélokalen. Door goed op de hoogte te zijn van uw rechten en plichten kunt u bij een controle adequaat reageren en mogelijke sancties vermijden.

Heeft u hier specifieke vragen over, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen. Wij gaan hierover graag met u in gesprek.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Spaargeld van kinderen beleggen: kan dat zomaar?

  • Actua / Publicaties

    Een discussie met uw klant/leverancier voor de rechtbank? Ontdek het prijskaartje waar u tegenaan kijkt.

  • Actua / Publicaties

    Significante wetswijzigingen inzake het werken met onderaannemers